Punts d'interès turístic a Breda i voltants

Castell de Montsoriu...

També anomenat castell de Montsoliu, castell de Montsorriu o castell de Breda, és el castell més important del Gòtic  dels Països Catalans .   

Es troba situat entre les poblacions d' Arbúcies, i  Sant Feliu de Buixalleu a la comarca de  la Selva i s'alça al damunt d'un turó de 632 metres d'altitud, actualment dins del  Parc Natural del Montseny. 

--

Com arribar-hi

El castell de Montsoriu està situat a cavall dels municipis de Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies, a la comarca de la Selva. Per arribar-hi es pot fer des d’Arbúcies (sortida 209 de l’Eix Transversal, C-25) o per l'autopista A7, sortides 10 i 11. Per la sortida 10 des d'Hostalric sortida 10 de l’Autopista AP-7, agafem la carretera d’Arbúcies a Hostalric i a uns 3 km d’Hostalric ens desviem per agafar la carretera GI-552 direcció Breda. Posterioment ens incorporem a la carretera que porta a la urbanització de Fogueres de Montsoriu (també s’hi accedeix al castell per la carretera de Breda a Arbúcies). Per la sortida 11, Sant Celoni, cal agafar la carretera C-35 direcció Hostalric i la GI-552 a Breda i Arbúcies. A 3km de la sortida de Breda, a Coll de n'Orri trobarem el trencant a Fogueres de Montsoriu.
Cal seguir direcció Fogueres de Montsoriu fins a arribar al coll de Castellar (3kms) En aquest punt cal deixar el vehicle al costat de la carretera(aparcament senyalitzat) i enfilar-se a peu per una pista forestal fins al castell; es tracta d’una bonica excursió de 2,8 km d’entre 25 i 45 minuts. Per baixar del castell, si hom disposa d’esperit per emprendre una forta drecera, es pot agafar un caminoi que surt de la plaça exterior del castell i amb el qual, seguint els indicadors, s’arriba en menys de 10 minuts al peu de la carretera asfaltada. GPS: 41° 47' 0.157"N2° 32' 25.962"E

Història
És documentat des del 1002  en la donació de terres al monestir de Sant Cugat del Vallès. L'any1033 es produïx el casament d'Ermessenda de Montsoriu, filla d'Amat de Montsoriu, vescomte de Girona, amb Guerau I de Cabrera, fundadors del monestir de Sant Salvador de Breda, centre del vescomtat dels Cabrera-Girona, anomenant-se en una donació de l'any 1053  el castell de Soriui canviant definitivament el títol de vescomte de Girona pel de Cabrera a partir de  Guerau III (1145-1180).
Els senyors del castell van estar relacionats amb la Conquesta de Mallorca a través del vescomte Guillem de Montsoriu, a les ordres del rei Jaume I. El cronista real Bernat Desclot, l'any 1285 es refereix al castell en aquests termes:
Fou residència dels  vescomtes de Cabrera, vivint èpoques de gran esplendor quan aquests senyors posseïen grans extensions de terres i castells, que anaven augmentant per la seva fidelitat als reis.L'any  1356,  Pere el Cerimoniós   va concedir a  Bernat III de Cabrera   el nou   comtat d'Osona. Després de molts anys de servei fidel al rei, Bernat de Cabrera fou acusat injustament per la reina   Elionor de Sicília  i els nobles aragonesos que conspiraren contra ell, i va ser decapitat a   Saragossa  el   1364. Després de la seva mort, el seu fill   Bernat IV de Cabrera  va signar un acord amb Pere III el   1372, i més tard un segon l'any  1381, aconseguint recuperar les possessions de la família, en reconèixer el rei l'error de la condemna.
A partir del  segle XV, el castell va sofrir una decadència progressiva pel trasllat de residència de la família al  castell de Sant Joan de Blanes   i sobretot pels estralls de la  Guerra dels remences   durant els anys  1462-1472.
Per consell del rei  Ferran el Catòlic, la vescomtessa   Anna de Cabrera  es casà l'any   1480  amb el cosí del rei, Fadrique Enríquez i pel fet de no haver tingut descendència passà el vescomtat al nebot del seu marit Luis Enríquez l'any   1515.

Escut Cabrera

Escut dels  Cabrera a la  font

gòtica de Blanes

Entre els anys 1566 -1574, degut als grans deutes acumulats pels Cabrera, es veieren obligats a la venda dels seus béns a Francesc I de Montcada, comte d'Aitona, passant a diferents famílies fins que l'any 1757 va passar als ducs de Medinaceli. Fou ocupat per les tropes franceses durant la Guerra del Francès els anys1808-1814, i més tard també l'ocuparen els militars a la Primera guerra carlina (1833-1840). En aquesta ocupació es trobava Pau Piferrer, el qual va deixar escrit sobre el castell:
“Ocupa el cim [del turó] un vast castell gòtic del qual subsisteixen encara alguns trossos de mur amb dues torretes, al pas que una completa desolació confon en las habitacions interiors columnes caigudes, corredors de peu i arcs gòtics que es dibuixen a la atmosfera de resplandor de lluna.” — Pau Piferrer
Des de1998 el castell és propietat del Consell Comarcal de la Selva. Actualment està obert al públic el dies festius i s'hi poden fer visites guiades (www.montsoriu.cat)

Edifici

CastelldeMontsoriu

Format per tres recintes encerclats per muralles, la part més antiga conservada del castell roquer, és la torre mestra  o de l'homenatge, de la segona meitat del segle X , situada al primer recinte, on a la part nord hi ha l'accés principal amb una torre lateral i una petita capella  preromànica amb un absis i restes d'haver tingut pintures murals  romàniques . Se sap que estava sota la advocació de Sant Pere.
El segle XIII  s'hi van fer grans ampliacions, construint-se un nou recinte sobirà amb una sala anomenada "sala gòtica" edificada davant l'entrada principal i coberta amb una volta de canó apuntada, un pati d'armes amb una torre quadrada i una fossa amb un nou emmurallament amb dues torres cilíndriques angulars amb espitlleres.
Es va construir una nova capella adossada a la muralla datada de finals del segle XII o principis del segle XIII, de planta rectangular de 10 metres de llargada per 3,5 d'amplada, amb dues petites finestres de doble esqueixada, amb una petita capella lateral al mur oest i coberta a dues aigües, la porta d'accés conserva part dels graons d'entrada, així com en un mur interior es poden veure restes d'esgrafiats d'una figura humana i tres creus.
Fou el segle XIV , quan els Cabrera, ja molt poderosos en aquesta època, van fer les reformes per a transformar-lo en castell-palau. Al recinte sobirà es van construir dependències com el menjador i la cuina i es van fer paviments nous i dipòsits per a recollir aigua. D'aquest segle és la nova porta a la torre mestra, una nova gran sala sobre la ja existent "sala gòtica", de 100 metres quadrats i on s'aprecien les restes d'una llar de foc i dos finestrals d'estil  gòtic  i les noves muralles que van passar d'una gruixària de 70 cm. a 120/150 cm., tot construint passos de ronda.

Castell Montsoriu Cisterna

L'aljub de sota el pati d'armes

El pati d'armes i segon recinte de forma trapezial , es va convertir en el lloc residencial, al seu voltant es van construir habitacions adossades a les muralles i les seves parts frontals donaven al pati que va ser semicobert per uns porxos fent de galeria a tot el seu perímetre. Al centre es va disposar una gran aljub, de 12 metres de llarg per 4,5 d'ample i 5 de profunditat, amb una completa xarxa de canals per a cobrir les necessitats del proveïment de l'aigua i es va enllosar tot amb marbre de Gualba.

Es va construir un gran menjador amb finestrals i llar de foc.La capella del segle XIII es va anul·lar i es va passar a una altra dependència, també de planta rectangular d'aproximadament 10 metres de longitud per 8 d'amplada, amb  presbiteri, campanar d' espadanya, i un finestral gòtic conegut com "el mirador de la comtessa". L'accés era directe des del pati.
Finalment en aquest mateix segle XIV, es va realitzar un nou espai, el recinte jussà, amb una torre quadrada al costat de la seva entrada, dedicat a la protecció i defensa.

Restauració
Gràcies a l'esforç de l'Associació d'Amics del Castell, fundada l'any 1993 , es va crear un patronat per a la seva conservació i restauració, presidit pel Consell Comarcal de la Selva i amb participació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els ajuntaments d'Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu. Sota la direcció tècnica del Museu Etnològic del Montseny La Gabella d'Arbúcies s'estan portant a terme la realització de treballs arqueològics, amb resultats excel·lents. Actualment s'exposen al Museu Etnològic del Montseny La Gabella més d'un centenar de peces que formen el conjunt arqueològic de ceràmica catalana del segle XVI més important de Catalunya.
La restauració intenta deixar el castell com era a l'època gòtica amb algunes coses d'altres èpoques com la capella prerromànica i la torre de contrafort.

Situació
El castell de Montsoriu està sobre el Turó de Montsoriu , un turó situat entre les poblacions d'Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i Riells i Viabrea d'uns 632 msnm. Encara que el turó està dividit entre aquests 3 municipis el castell només està dividit entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu.El Turó de Montsoriu forma part del Massís del Montseny i del Parc Natural de Montseny.
El turó de Montsoriu està delimitat pel nord per el torrent de la Geneta , un afluent de la riera d'Arbúcies; per l'est per la riera d'Arbúciesi pel sud pel Repiaix. Des del castell de Montsoriu es pot veure des del Massís del Montseny i les Guilleries fins a la depressió prelitoral i la zona costanera, això explicaria perquè es va construir allà.Encara que a l'edat mitjana no hi havia arbres,actualment hi ha vegetació mediterrània,amb sobretot alzines i suros i alguns pins, i als lloc obacs, castanyers.
 
Llegendes
La dama roja
Conten que cada any per la nit de Sant Joan , a les campanades de mitjanit, una dama nua apareix dalt de la torre del castell de Montsoriu anomenada l'Heura, amb una llàntia encesa a la mà esquerra i a l'altre un corn de caça. El fa sonar i se sent la contesta des del Coll de Castellar, aparèix un cavaller amb un cavall de foc, que pren la Dama Roja i desapareix en la foscor de la nit.
 
El tresor del castell de Montsoriu
Qui vulgui guanyar una fortuna, cada any a la nit de Sant Joan, quan comencen a tocar les campanes de la població de Breda a la mitjanit, s'obre una porta del castell de Montsoriu, ha d'entrar a la primera campanada i tractar d'omplir un sac de gra de blat i segó i sortir abans de l'última campanada de les dotze de l'església de Breda. Tot això ho ha de fer amb una calavera a una mà i un ciri encès de cap per avall a l'altra i caminar d'esquena. Amb el sac ple ha de córrer fins a passar la riera sense mirar el que duu dintre. Si ho fa així, el gra es convertirà en or i plata, però si el guanya la curiositat i ho mira abans d'hora, el segó es convertirà en sorra i el blat en pedres. D'altra banda, si no ha pogut sortir del castell, haurà d'esperar-se fins a la mitjanit de Sant Joan de l'any vinent.
 
La bruixa Guilleuma
Hi ha una roca a prop del castell amb una petjada marcada, que segons conten, es deu a Donya Guilleuma. Fa molts anys aquesta dama, gran pecadora, fou condemnada a viure dins les ruïnes del castell de Montsoriu com ànima en pena, causant tempestes i cridòria terrorífica cada capvespre i fent perdre les collites dels voltants junt amb moltes serventes seves totes elles vestides de blanc. Els habitants de les contrades, per resoldre les desgràcies, van determinar acudir al senyor Bisbe, el qual conjurà els mals esperits amb aigua beneïda i donà un termini a Guilleuma per precipitar-se a les profunditats del Gorg Negre de Gualba passant prèviament pel pic Morou. Va ser amb l'impuls per llançar-se, quan va deixar el peu marcat a la roca de La Petxa de Sant Salvi o de Donya Guilleuma.
 
L'origen del Castell de Montsoriu
Un dia, el general Maüs estava defensant la terra contra forasters, però va ser ferit i va fugir pels boscos fins que va arribar a dalt d'un turó i va encendre una foguera. Llavors, el seu ajudant va veure la foguera i el va anar a rescatar. Per commemorar allò el general Maüs va fer construir un castell sobre aquell turó anomenat Montsoriu.
 
La guerra dels remences
Un noi, vassall del senyor de Montsoriu, es va casar amb una de les mosses més boniques de la rodalia. Com manava la llei, la noia va haver de passar la nit de després del casament amb el senyor de Montsoriu. L'endemà quan el noi va anar a buscar la seva esposa els guàrdies li van dir que el senyor encara estava dormint. Això va passar durant 3 dies i al quart, el noi va anar a buscar a la noia disposat a tot i quan el senyor li va entregar la noia, el jove va atravessar el cor del senyor amb una daga sense que els guàrdies poguessin fer-hi res. Amb el desconcert que hi havia els recent casats van tornar al poble on la gent estava disposada a defensar-los. Així va ser com va començar la Guerra dels remences .

Reserva d'entrades

Ja pots fer la teva reserva directament al restaurant Can Mariano

Visites

Divendres i caps de setmana.

La durada de la visita és d'una hora i mitja.
Atenció: abans de fer la reserva tingueu present que:

  • En les condicions actuals el recinte no està habilitat per a visites de persones amb mobilitat reduïda.
  • De moment només hi ha disponibles visites durant els divendres i caps de setmana en els horaris i dates que trobareu a la web del castell .
  • No està permès l’accés amb vehicle fins al castell; l’aparcament està situat al peu del turó, al costat de la carretera a Fogueres de Montsoriu i cal caminar entre 30 i 40 minuts fins arribar al castell. Tingueu-ho present a l’hora de fer la reserva de guiatge.
  • L’hora que demaneu serà aquella en la que haureu de ser presents a la porta de la recepció de visites.
  • No està permesa l’entrada d’animals de companyia a la visita guiada pel castell.
  • Si a l’hora de fer la visita el nombre i tarifa dels usuaris no es correspon amb la reserva caldrà efectuar el pagament del complement que s’escaigui.
  • Si us plau, assegureu-vos que les dades que faciliteu abans de fer la reserva siguin les correctes. Així garantireu que tindreu la visita en les condicions adequades (idioma, hora..). No s'acceptaran devolucions dels imports ja pagats.
  • Les condicions venen fixades pel patronat del Castell de Montsoriu.

 Els preus de la visita amb guiatge incorporat son:

    Adult: 5€
    Infant entre 6 i 14 anys: 3€
    Jubilat o major de 65 anys: 3€
    Estudiant: 3€
    Infant menor de 6 anys: 0€
    Adult de família nombrosa o monoparental: 20% descompte
    Adult gratuït (acompanyant Club el PuntAvui): 0€
    Soci club super 3 (sempre acompanyat pel pare/mare o tutor legal): 0€

Les tarifes reduides (infants, jubilats, estudiants) caldrà acreditar-les documentalment (DNI, carnet d'estudiant...).

Enllaços:

Web oficial del castell de Montsoriu

 Web de l'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu

 Web del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella

 El Castell de Montsoriu el segle XIII

 El Castell de Montsoriu a partir de les tasques arqueològiques

 Font: Wikipedia

 Més info http://www.montsoriu.cat/

Ruta a peu o en BTT desde Breda

Vídeos castell de Montsoriu

T'esperem per dinar o esmorzar al Restaurant Can Mariano de Breda